דיאטה בריאה

לכאורה כל דיאטה היא בריאה – שהרי עודף משקל הוא בעיה קשה המגבירה משמעותית את הסיכון ללקות בשורת מחלות ובהן סוגים שונים של סרטן, אי ספיקת לב, טרשת עורקים ועוד. אבל למרות חשיבות השמירה על משקל תקין בהתאם לגובה ולגיל, והחשיבות העוד יותר רבה של השלת קילוגרמים מיותרים שלא רק מכבידים על התנועה ועל ביצוע מטלות יומיומיות בסיסיות אלא כאמור מסכנים מאוד את הבריאות – חשוב לדעת שהמטרה אינה מקדשת את האמצעים, וישנן דיאטות העלולות לגרום לנזק של ממש לגוף, במקרים מסוימים אף בלתי הפיך.

הקcanstockphoto6293188ריטריונים לדיאטה בריאה

הקריטריון העיקרי של דיאטה בריאה הוא איזון. הגוף שלנו זקוק לכל אבות המזון – חלבונים, פחמימות (במאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך דוגמת אורז מלא או פסטה מקמח מלא), שומנים (בלתי רוויים, כלומר כאלה שמקורם בצומח דוגמת שמן שומשום, שמן אגוזים או שמן זית ולא כאלה הנמצאים בבשר או מוצרי חלב), ויטמינים ומינרלים.

דיאטות המוציאות מהתפריט את אחד מאבות המזון, או מותירות כמות מועטה מדי שלו, הן מסוכנות לבריאות ועלולות לגרום לנזקים בלתי הפיכים. בנוסף חשוב להקפיד כי כמות הסיבים התזונתיים היומית תנוע בין 25 ל- 40 גרם – שכן סיבים אלה (הנמצאים בירקות, פירות, אגוזים, זרעים וקטניות) מייצרים תחושת שובע ומשפרים את תפקוד מערכת העיכול. במקביל חשוב גם לא להפריז בכמות הסיבים, שכן הפרזה עלולה ליצור חסימה במעיים.

בנוסף ההמלצה הגורפת לכל מי שמתחיל דיאטה היא להרבות בשתייה (כמובן של מים ולא של משקאות ממותקים), לא לדלג על ארוחות אלא לנסות ליצור שגרה שבה אוכלים 4-5 ארוחות קטנות ובינוניות מדי יום – וגם לאפשר פינוקים קולינאריים קטנים מפעם לפעם.

חשוב לציין כי למעשנים בנינו, ניתן להחליף את הסיגייה הרגילה בסיגריה אלקטרונית ובכך להתחיל שינוי רחב היקף אך זהו אינו תנאי מקדים לדיאטה.

דוגמה נהדרת לדיאטה בריאה היא דיאטה ים תיכונית המבוססת מטבעה על ירקות, פירות, שמן זית, דגים וקטניות וכוללת מעט מאוד מוצרי חלב ובשר (בעיקר רזה).

מאכלים שכדאי לכלול בכל דיאטה

לצד הקריטריונים הכלליים לירידה במשקל שאינה מלווה בפגיעה באחת המערכות החיוניות בגוף, ישנם גם מאכלים שאותם כדאי לשלב בכל תפריט ובפרט בכזה של מי שנמצא בעיצומה של דיאטת כסאח שיכול לגרום למחסור רציני של ויטמינים. המדובר במזונות שתורמים לגוף כמות משמעותית במיוחד של חומרים חיוניים, ועל כן חשיבותם הרבה.

בין המזונות האלה ניתן לציין את הכרוב (בגרסתו הטרייה והבלתי מבושלת הוא מכיל סידן רב ובעיקר מפחית משמעותית את הסיכון ללקות בסוגים שונים של סרטן), את הרימון (שמכיל שלל נוגדי חמצון) ובאופן כללי פירות וירקות העשירים מטבעם בשלל ויטמינים וניחנים ביתרונות בריאותיים רבים; עדשים המכילות כמות גדולה של סיבים תזונתיים, כמות מכובדת של ברזל ומינרלים נוספים, מספקות לגוף חלבון חיוני, משפרות את תפקוד מערכת העיכול ונלחמות בכולסטרול הרע; והספירולינה – אצה עשירה בחלבון, ויטמינים ומינרלים שמחזקת את המערכת החיסונית, תורמת לירידה במשקל, מעלה את רמת האנרגיה ומשפרת גם את בריאות הלב.

מחלקה חשובה נוספת היא התבלינים ועשבי התיבול, ובה ניתן לציין את הקינמון (החיוני בעיקר לשיפור ושימור יכולות מוחיות), הכורכום (ההודים והסינים כבר משתמשים בו מזה אלפי שנים בזכות היותו נוגד דלקות, ונוסף הוא מגן מפני סוגים שונים של סרטן), המרווה שנלחמת ביעילות בסוגים רבים של חיידקים, הפטרוזיליה שעשירה מאוד באשלגן ומסייעת בשמירה על לחץ דם תקין, ועוד רשימה ארוכה של צמחים בעלי סגולות בריאותיות שכדאי לכלול בכל דיאטה.

פעילות גופנית כחלק בלתי נפרד מהחיים

מרכיב חשוב אחר של דיאטה בריאה הוא פעילות גופנית – כזו המותאמת אישית לאדם וליכולות שלו.

פעילות שכזו גם שורפת קלוריות ומסייעת לירידה במשקל, גם מחזקת מערכות שונות בגוף וגם תורמת לתחושה טובה יותר באופן כללי בזכות האנדורפינים המופרשים במוח במהלכה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *